IERARHIA NEVOILOR
- Stefan Curelaru
- Jan 31, 2017
- 2 min read
Piramida lui Maslow este un concept pe care psihologul Abraham Maslow il lanseaza in lucrarea " A theory of human motivation" (1943), incercand sa descifreze motivatiile ce stau la originea actiunilor umane. El ajunge la concluzia ca interesul propriu este forta motrica si, mai mult, ca acest interes poate fi ierarhizat.
1. Pe nivelul cel mai de jos sunt plasate nevoile fiziologice. Nevoia de hrana, de apa, de adapost, chiar nevoia de transport, adica acele nevoi care i-au fortat pe oameni sa lase deoparte instincul de pradator, de animal, pentru a se asocia in vederea supravietuirii.
Fara satisfacerea nevoilor de baza, fiinta umana inceteaza sa subziste.
2. Nivelul urmator, al doilea, este dedicat asa numitor nevoi ce tin de siguranta personala. Nu are legatura cu nevoile fiziologice. Siguranta personala transcede siguranta fizica, teama de a fi agresat, si face apel la siguranta financiara ( un venit minim garantat, un plan de pensii decent), siguranta locului de munca, siguranta care-ti permite acel confort psihic necesar functionarii eficiente, eliberat de angoasele traiului de zi cu zi.
3. Al treilea nivel este dedicat nevoilor sociale, de apartenenta. Omul simte acest imbold de a intra in relatii cu ceilalti, de a se incadra in grupuri sociale extinse. Si vorbim aici de grupuri religioase, organizatii profesionale, echipe sportive, grupuri de simpatizanti ai unei persoane sau cauze, sau chiar grupuri aflate la limita legii. In forma lor restransa, grupurile sociale ce satisfac nevoia de apartenenta sunt familia, partenerul de viata, colegii apropiati sau confidentii.
4. Pe nivelul al patrulea, Maslow plaseaza nevoia de recunoastere sociala, increderea in sine, respectul de sine. Lipsa respectul poate da nastere cu vremea la sentimente de inferioritate, transformate in complex de inferioritate si inalienare sociala.
5. Ultimul nivel, al cincilea, este rezervat de Maslow dezvoltarii personale, autorealizarii. Implinirii potentialului, am spune astazi. Hobby-urile, mai cu seama cele costisitoare (placerea de a calatori, de a picta, de a invata o limba straina doar a citi un autor in original) se afla in varful ierarhiei piramidei nevoilor. Si e destul de greu de atins.

Comments